Kenapa tetiba teringat ikan pekasam opah yang nun kat kampung. Opah bukan calang-calang orang, masakan opah terhangat di pasaran, opah pun pandai buat ikan pekasam ikan talapia, dan ikan kering talapia. Air tangan opah memang urmm, tetiba rindu ikan pekasam opah buat. Ikan talapia/tilipia memang dah sinonim dalam hidup kampung kami, penuh ikan tilipia ternak mahupun liar dalam lombong.
Korang tahu tak apa itu ikan pekasam dan cara membuat ikan pekasam opah, yang perlu utamanya adalah ikan tilipia itu sendiri, rupa ikan talapia taklah manis mana tapi kalau ikan fresh wow manisnya isinya
Kata opah ikan talapia yang nak busuk dibuat pekasam, tapi selalunya tak sempat busuk dah buat pekasam. Busuk tu bukan terletak waktu proses pembuatan tapi pada proses peram dalam botol sebab ikan pekasam mana masuk peti ais, memang sengaja dibusukkan. Ikan yang dah siap basuh, wangi, fresh gaul garam kasar.
Maka berlapis-lapislah ikan talapia, garam dan nasi hingga penuh sebotol, Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan, bertapa busuknya bau ikan pekasam yang diperam hingga pepatah begitu keluar dari golongan melayu. Bau pekasam memang kurang menyenangkan bagi mereka yang tak reti makan tapi bagi orang kampung Perak khususnya, no hal. Sedap, busuk tapi sedap. Harum baunya bila digoreng dan dibuat masak lemak memang sedap tapi sedikit masin.
Nak balik kampung, teringin ikan pekasam opahku.
No comments:
Post a Comment